Forte

Webshop

 • Begrijp je brein

  Christiane Stenger

  Begrijp je brein

  Gebruiksaanwijzing voor je hoofd


  ISBN: 9789462500945
  Omvang: 256 blz.
  Uitvoering: paperback

  € 19,95
Meer informatie

Soms heb ik het gevoel dat mijn leven als een film aan mij voorbijtrekt. Op dit moment lijkt het alsof mijn brein de hele dag ritjes maakt in een achtbaan: ik hoor geratel op de weg naar boven, dan komt er een bocht naar links, omhoog, naar rechts, omhoog en weer naar beneden – zonder mij. Mijn brein heeft lol en ik sta beneden bij het loket, mag de volgende rit betalen en toekijken. Ik heb alle reden om uit te vinden hoe ik mijn brein het beste kan benutten.”

Christiane Stenger brengt orde in je 100 miljard hersencellen en laat zien wat er zich in het hoofd zoal afspeelt. Gebruikmakend van actuele wetenschappelijke inzichten geeft zij praktische aanwijzingen hoe je je geest effectiever kunt benutten. 

Begrijp je brein is een toegankelijk boek over de werking van je brein en geeft inzicht in hoe om te gaan met onder meer de overkill aan informatie, multitasking, stress, timemanagement, beslissingen nemen, concentratie en rust. Als je brein weer eens z’n eigen gang gaat en niet doet wat jij wilt, kan dit boek je prima van pas komen. 
 

Om een indruk te krijgen - korte recensie door Sjoukje van de Kolk:

De absoluut favoriete timemanagementtechniek van Christiane Stenger, auteur van Begrijp je brein, is de pomodoro-techniek. Hij is namelijk zo simpel als het pakken van een tomaat (Italiaans: pomodoro) uit de koelkast.

'De pomodoro-techniek is mijn favoriete tijdmanagementtechniek om te leren geconcentreerd te werken en mij niet te laten afleiden door e-mails, mobieltjes of Facebook’, zegt Christiane Stenger in Begrijp je brein. ‘Vooral ’s middags, als je eigen motivatiecurve enigszins daalt, kan deze methode een klein wonder teweegbrengen. Voor deze techniek heb je alleen een kookwekker of timer nodig die je tegenwoordig vrijwel in elk mobieltje vindt. De methode is direct toepasbaar en zo simpel als het pakken van een tomaat uit de koelkast.’

Hoe werkt het? Je gaat achter je bureau zitten, stelt de timer op 25 minuten en begint te werken. In die tijd geldt maar één regel: je mag je niet laten afleiden. Na die 25 minuten mag je vijf minuten pauze houden, en na vier pomodoriperiodes zelfs ongeveer 20 minuten de benen strekken of even pauzeren, wat je wilt.

‘Drie periodes vind ik oké, afhankelijk van mijn stemming’, aldus Stenger. ‘Vier zijn voor mij, ongeoefend als ik ben, nog iets te lang. Als je na elke pomodorifase ook nog eventjes opstaat, zal je rug je dankbaar zijn. Bij de originele pomodoritechniek moet je het doel voor de volgende 25 minuten opschrijven om een grotere betrokkenheid te creeren en te zorgen dat het doel meer betekenis krijgt voor je brein. Maar het gaat ook zonder dat je dit doet. Deze techniek werkt verbazingwekkend goed. Ik heb gemerkt dat je je inderdaad 25 minuten uitstekend kunt concentreren op deze manier.’

Begrijp je brein van Christiane Stenger is een ‘gebruiksaanwijzing voor je hoofd’. Het is een toegankelijk boek over de werking van je brein en het geeft inzicht in hoe om te gaan met onder meer de overkill aan informatie, multitasking, stress, timemanagement, beslissingen nemen, concentratie en rust. Als je brein weer eens z’n eigen gang gaat en niet doet wat jij wilt, kan dit boek je prima van pas komen.