Forte

 Zusjes Nadia en Tatiana

img

Zusjes:
In het dagelijks leven delen en dragen "Zusjes" Tatiana en Nadia de zorg voor jonge kinderen als pedagogisch medewerkers op een kinderdagverblijf. In het voorjaar van 2009 zijn ze tijdens het organiseren van een Fancy Fair op het idee gekomen om samen te gaan handwerken.
Inmiddels beoefenen zij al ruim vier en een half jaar met heel veel liefde en plezier deze uit de hand gelopen hobby.
Door krachten te bundelen, brengen zij samen hun creativiteit tot uiting. Door de combinatie van haken, vilt en stof kunnen zij eindeloos variëren.  De Zusjes bieden workshops aan om de vaardigheden aan anderen te leren en ze organiseren kinderfeestjes om de creativiteit van kinderen te stimuleren.
In sept 2012 kwam Els van Forte Uitgevers op hun pad. Zij gaf Tanja en Nadia een mooie kans om hun passie te delen met anderen. 

Tanja:
De creatieve genen kreeg Tanja vast al in de wieg mee, maar echt creatief bezig was ze niet als kind. Haar moeder en zus zaten vaak achter de naaimachine, maar naast school en sporten had Tanja zelf weinig tijd voor handwerk. Ze maakte wel af en toe iets, maar niet veel. Dat is pas begonnen toen ze in 2001 vanuit Slowakije naar Nederland kwam. ZE begon met kaarten maken op de lange winteravonden. In 2006 kreeg ze een naaimachine voor haar verjaardag en zo begon ze met het naaien van kleertjes voor haar dochtertje. Later kwamen er steeds nieuwe ideeën  en materialen bij en ging ze ook meer met de hand naaien met verschillende steken. Zo zijn de leuke thuisdecoraties ontstaan. 

Nadia:
Als klein meisje op het Namibische platteland leerde Nadia al handwerken en breien. In de vierde klas van de basisschool leerde ze haar eerste tasje breien. In de vijfde moest ze een bloes met de hand naaien en leerde ze de naaitechniek en de verschillende borduursteken. Haar moeder haakte, breide, borduurde, en werkte met vilt en zij leerde Nadia geduldig de fijne kneepjes. Nadia genoot er erg van om altijd uren aan de keukentafel met haar moeder te zitten en over haar schouder mee te kijken wat voor moois ze maakte. Haken vond Nadia best moeilijk; haar interesse ging meer uit naar het breien en naaien.

In 2009 heeft Nadia het haken daadwerkelijk geleerd door filmpjes op youtube te bekijken en patronen te leren lezen. De haaknaald is niet meer weg te denken uit haar leven: waar ze ook heen gaat, de haaknaald gaat mee. Wat een kostbaar geschenk is het om creatief te zijn. Nadia is er met veel dankbaarheid en liefde mee bezig en geeft het graag door aan haar kinderen en deelt het graag met anderen.

https://www.facebook.com/pages/Zusjes/396269497093848