Forte

Webshop

 • Bonusouders

  Jesper Juul

  Bonusouders

  Kansen en mogelijkheden voor het patchworkgezin


  ISBN: 9789058772053
  Omvang: 128 blz.
  Uitvoering: paperback

  € 14,95
Meer informatie

Wie met een partner samenwoont die kinderen uit een vroegere relatie heeft, werd vroeger   ‘stiefmoeder’ of ‘stiefvader’ genoemd. Een naam met veel negatieve associaties. Jesper Juul geeft deze ouders een nieuwe naam: bonusouders. Want de nieuwe situatie kan voor kinderen ook positief zijn: de nieuwe partner van hun vader of moeder kan een geweldige bonus voor kinderen zijn.
Jesper Juul wil met dit boek ondersteuning bieden aan het samengestelde gezin, door hem het patchworkgezin genoemd. Alle ontmoetingen, relaties en verhoudingen tussen ouders, kinderen en bonusouders komen aan bod.

Recensie NBD biblion:
De auteur gaat in op wat een nieuw samengesteld gezin zoal kan overkomen. Hij doet dit met een positieve insteek en heeft het dan ook over kansen en mogelijkheden en over bonusouders in plaats van stiefouders. De nieuwe situatie kan ook positief uitvallen!

Er wordt specifiek ingegaan op wat dit vraagt van ouders. Thema’s die voorbij komen, zijn onder meer: grenzen aangeven en respecteren, (verschillen in) opvoedingsstrategieën, familieberaad, communicatie, integriteit (van ieder) en wat te doen als het tóch niet lukt. ledere keer worden situaties en gevoelens geschetst, worden ervaringen gebruikt als voorbeeld en verduidelijking en strooit de auteur rijkelijk met (soms letterlijke) oplossingen. Uit alle oplossingen spreekt een groot optimisme; de mogelijkheid om er samen iets moois en goeds van te maken. Ook als dit moeilijk is of lastig gaat of meeí vraagt van kijken naar je zelf - handelen in plaats van onderhandelen.

De auteur is bekend van diverse uitgaven. van 'een pedagogiek voor de toekomst' en van familylabs die in verschillende Europese landen ouders ondersteunen en begeleiden. Steeds kijkend naar nieuwe wegen en naar wat wél kan, niet bevestigen in (mogelijk) falen - een verademing voor ouders die 'het (even) niet meer zelf weten'.


Over de auteur
Juul,-Jesper.jpg

Jesper Juul (1948, Vordingborg, Denemarken) had meerdere baantjes als ongeschoold arbeider tot hij in 1966 besloot de opleiding tot onderwijzer te gaan volgen. Hij had zich vooral toegelegd op geschiedenis en godsdienst, en begon een vervolgstude aan de Universiteit Århus. Daar specialiseerde hij zich in de relatie tussen filosofie, politiek en godsdienstgeschiedenis.
 
Tijdens zijn studie had hij verschillende baantjes, o.a. bij een jeugdinstelling in Viby, en ontdekte daardoor dat een academische carrière toch niet zijn ambitie was. Hij werd leraar en maatschappelijk werker  in de jeugdinstelling en ontdekte hoe belangrijk de rol van de familie ten opzichte van de kinderen was. Hij begon aan een studie familietherapie in Denemarken, Nederland en de Verenigde Staten en begon freelance te werken als groepstherapeut en personal  trainer.
Van begin jaren tachtig tot 2004 was hij Managing and Clinical Director van het  Kempler Institute of Scandinavia. Nu houdt hij zich vooral bezig met zijn nieuwste project: FamilyLab International (zie www.family-lab.com)

Gerelateerd